De overgang kan een behoorlijk uitdagende fase in je leven zijn en dat was het ook voor mij. Voor veel vrouwen is het zelfs een periode die hun hele leven op zijn kop zet. Uit eigen ervaring weet ik dat je het gevoel kunt hebben dat je jezelf kwijt bent en dat je kompas zoek is. En ook: dat je je ontzettend alleen kunt voelen. Zeker als je vooral last hebt van de mentale en emotionele klachten en het lijkt alsof niemand dat net zo erg heeft als jij.
Voor de lichamelijke overgangsklachten is het nog wel mogelijk informatie te vinden en een behandeling te zoeken.
Maar vooral de psychische kant en de emotionele kant van de overgang krijgen volgens mij nog veel te weinig aandacht. Bovendien is er nog veel te weinig goede informatie te vinden. De kennis van huisartsen, Arboartsen, psychologen en psychiaters is nog veel te beperkt. En dat kan heftige gevolgen hebben als je psychische en emotionele overgangsklachten hebt en stuit op een arts die je niet begrijpt en niet goed genoeg kan helpen. Dat raakt mij enorm, want ik weet hoe alleen en onbegrepen je je kunt voelen in deze periode in je leven. En precies daarom ben ik overgangscoach geworden.
Achteraf gezien was ik zelf al heel jong in de overgang. Toen ik zo tegen de 40 was begon ik klachten te krijgen, maar ik had geen idee dat dat overgangsklachten waren.
Naast lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, gewrichtsklachten, slecht slapen en vermoeidheid die maar niet overging, had ik namelijk nog helemaal geen last van bekende overgangsklachten als opvliegers of een onregelmatige menstruatie. Dus ik associeerde mijn lichamelijke klachten niet met het begin van de overgang. En mijn huisarts dacht ook niet aan de overgang, die stuurde me naar de reumatoloog en de cardioloog. Maar die konden niet echt lichamelijke afwijkingen vinden die mijn klachten verklaarden.
Nu waren die lichamelijke klachten heel vervelend, maar wat ik pas echt ingewikkeld vond waren de meer emotionele, psychische dingen.
In het begin van de overgang had ik vooral het gevoel dat ik mijn innerlijk kompas kwijt was.
Ik deed vroeger alles op mijn intuïtie. Ook grote beslissingen nam ik op mijn gevoel en daar kon ik eigenlijk altijd op vertrouwen.
Maar toen de overgang begon, wist ik ineens niet meer wat ik wilde en wat goed voor me was. Ik voelde me stuurloos, onzeker. En ik was ook niet meer blij met hoe dingen gingen in mijn leven, al was ik eerder best een blij en tevreden mens.
’s Nachts sliep ik niet meer dan 3 of 4 uurtjes en de rest van de tijd was ik aan het piekeren. Overdag wilde ik soms gewoon wég, weg uit mijn eigen leven, alles moest anders, ik was nergens meer écht blij mee. Kortom, ik herkende mezelf niet meer.
Pas toen ik elke avond klokslag 10 uur een opvlieger kreeg viel het kwartje en begon ik aan de overgang te denken, maar toen was ik wel al een paar jaar verder. Op dat moment ging ik natuurlijk meteen informatie zoeken op het internet en dan vooral wat die hormoonschommelingen emotioneel met je doen.
Ik vond wel wat herkenbare dingen, namelijk dat je ‘moodswings’ kon krijgen en die had ik dan ook wel, maar de informatie in die jaren ging toch nog vooral over de lichamelijke kant. Ik vond veel te weinig informatie over die andere kant van de overgang: onrust, angst, depressieve gevoelens, alleen nog maar passief in een hoekje willen zitten, het helemaal niet meer zien zitten, enorme angst voor de toekomst.
Ik kwam erachter dat in de overgang lastige dingen van vroeger weer terugkwamen terwijl ik dacht dat ik ze allang verwerkt had. Dat ze toch weer langskwamen werkte piekeren in de hand, en ook heel veel wakker liggen en die combinatie, daar werd ik zo vreselijk down en ontevreden van. Dát was waar ik eigenlijk voor weg wilde lopen en waarom ik mijn leven niet meer leuk vond.
Toen heb ik een van de verstandigste beslissingen in mijn leven genomen. Ik zocht hulp en vond een hele goede coach. Met haar heb ik flink wat ‘oud zeer’ opgeruimd waardoor ik me langzamerhand weer sterker begon te voelen en ik mezelf weer terugvond. Ik kreeg weer energie kreeg om dingen te gaan doen. Coaching heeft mij geholpen mezelf weer terug te vinden. Niet precies dezelfde ik als van voor de overgang, maar wel sterker en zelfverzekerder dan daarvoor. En dat was heel fijn!
De verandering die coaching bij mij teweeg had gebracht vond ik zo indrukwekkend dat ik zelf een coachingsopleiding ben gaan volgen en mijn eigen praktijk ben gestart. In het begin had ik vooral mijn eigen verhaal als referentie, maar de overgang is natuurlijk voor iedere vrouw een uniek proces. Daarom ben ik steeds blijven lezen, in overgangsgroepen op Internet gaan praten met heel veel vrouwen en heb ik tientallen vrouwen geïnterviewd over de overgang, welke klachten zij ervaren, wat dat met hun doet en wat zij te horen krijgen van huisartsen, gynaecologen, GGZ-deskundigen enzovoorts.
Ik was, en ben nog steeds trouwens, zó verontwaardigd over het feit dat er zo weinig goede informatie te vinden is over de psychische, emotionele, mentale en zelfs cognitieve klachten die op kunnen treden tijdens de overgang. En ook veel te weinig hulp bij dat soort klachten, die vrouwen vaak enorm kunnen beperken in hun functioneren.
Het maakt me nog steeds boos dat de overgang niet eens gezien wordt als mogelijke oorzaak voor angst- en paniekstoornissen, voor depressies en zelfs suïcidale gedachten bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (en soms al wat eerder dan 40).
Het kan toch niet zo zijn dat vrouwen met overgangsklachten vaak de diagnose depressie of burn-out krijgen en weggestuurd worden met antidepressiva en kalmerings- en slaappillen, in plaats van de juiste diagnose en behandeling.
Die verontwaardiging, samen met mijn eigen ervaringen, hebben er toe geleid dat ik heel diep wist: dit is wat ik de rest van mijn leven ga doen. Vrouwen zoals jij informeren over wat die psychische, emotionele overgangsklachten met je kunnen doen en vrouwen helpen die vastlopen op deze klachten. Want je hoeft het niet jarenlang alleen te doen of af te wachten tot het over gaat. Er is zeker wat aan te doen!
Veel vrouwen krijgen te horen dat ze de overgang maar moeten uitzitten en dat er behalve antidepressiva of kalmeringspillen niets aan te doen is. Hormonen moet je vooral niet slikken, want dat is gevaarlijk en verder is de overgang een natuurlijk proces dat je maar moet laten gebeuren.
Doordat je mentale weerbaarheid in de overgang gewoon lager is, onder meer door de hormoonschommelingen, kunnen nare dingen uit het verleden (trauma’s) vaak weer terugkomen, of dat nou grote trauma’s zijn of van die kleine onzekerheden die de hele tijd aan je knagen.
Zelfs al dacht je bepaalde zaken allang verwerkt te hebben, al dan niet met hulp, toch zijn ze er ineens weer. En daardoor kun je je angstig, onzeker en depressief kan gaan voelen, of zo’n ‘mèh’ gevoel krijgen waar je niet echt de vinger op kunt leggen, maar wat je ook niet van je af kunt schudden.
Een van de manieren om nú sterker te worden en je beter te voelen is dan ook die oude dingen te verwerken, zodat je er juist sterker van wordt in plaats van kwetsbaarder. Hoe lastig dat soms ook is te midden van alle emoties die op kunnen spelen tijdens de overgang.
Samen kunnen we oude ballast aanpakken zodat je er sterker uitkomt.
De overgang is een periode van veel veranderingen. Je hormonen veranderen. Jij wordt anders. Dan is het goed om ook je gewoontes te veranderen.
Een van de manieren om je beter te gaan voelen is om nu (niet morgen of volgende week als je je beter voelt, maar nu) samen met mij aan het werk te gaan met hele praktische tools waardoor je beter met je overgangsklachten om kunt gaan. Manieren leren om minder te piekeren, beter te slapen, met je angsten om te kunnen gaan. Waardoor je minder moe, depressief, paniekerig of gewoon minder blèh gaat voelen. Geen eindeloos gepraat, maar concrete stappen waardoor je weer energie krijgt en zin om dingen te ondernemen. Zodat je uit dat veilige hoekje van de bank komt en je leven weer gaat oppakken.
Mijn aanpak is praktisch en doelgericht. Niet het eindeloos herkauwen van oude zaken waardoor je er alleen maar meer vast in komt te zitten. Maar duidelijk krijgen wat er ooit gebeurd is, wat dat met jou gedaan heeft en hoe je er nu mee om kunt gaan. Zodat het je sterker maakt.
Ik coach altijd vanuit betrokkenheid en met oprecht meevoelen, want ik weet vanuit mijn eigen ervaring en inmiddels ruim 13 jaar praktijkervaring hoe het voelt. Ook ik heb uitgeput op de bank gezeten, al piekerend uren lang wakker gelegen en ik zag mijn leven bijna uit elkaar vallen. Maar ik weet ook, zowel van mezelf als van mijn cliënten, dat je erdoorheen kunt komen, al is het niet van de ene dag op de andere. Ik gun je oprecht dat je weer die sterke vrouw kan worden die je was, met meer zelfkennis en zelfvertrouwen dan daarvoor. En ik weet ook dat dat kan!
Omdat ik weet dat veel overgangsters in zware periodes graag thuis in hun eigen veilige en vertrouwde omgeving zijn, coach ik veel per Zoom. En uit ervaring kan ik zeggen dat dat heel goed werkt.
Je zit gewoon met je eigen laptop, telefoon of tablet aan je eigen bureau of in je eigen favoriete hoekje van de bank. Je hoeft niet na een intense coachingsessie nog eens een uur te reizen.
Soms is het echter ook fijn om even afstand te nemen van alle dagelijkse beslommeringen en alle mensen om je heen. Even alles in een ander perspectief zien om dingen op een rijtje te zetten. Dan kun je ook bijvoorbeeld een midweek naar Brabant komen om een aantal dagen achter elkaar intensief bezig te zijn met jezelf. Even niet voor anderen zorgen, maar voor jezelf.
Een traject is vanzelfsprekend geen vast riedeltje. Het belangrijkste is dat coaching bij jou past en jou helpt! Wel zijn er een paar onderwerpen die in elk traject terugkomen, omdat ze in mijn ervaring belangrijk zijn en omdat ze in de een of andere vorm eigenlijk bij iedereen terugkomen.
We kijken altijd naar zaken uit het verleden die je nog (of nu weer) hinderen. En daarbij zijn ook de vaste overtuigingen en meningen die je over jezelf hebt -én al jarenlang gebruikt- belangrijk.
Want de overgang is een transitie naar een volgende levensfase waarbij dingen die je al jaren over jezelf denkt, en dingen die je al jaren zo doet, door de hormoonschommelingen vaak ineens niet meer werken. En dan zie je dat de gedachtes en meningen die je over jezelf hebt je kleinhouden en tegenhouden in plaats van je vooruit helpen. De overgang is bij uitstek een periode waarin je op zoek gaat naar wat nu echt bij jou hoort.
Ook je zelfbeeld is belangrijk natuurlijk. Want in mijn jarenlange ervaring is het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben en hun zelfvertrouwen niet optimaal in deze periode. Vrouwen zijn vaak ontzettend kritisch naar zichzelf en zien hun eigen waarde niet goed. Terwijl je op deze leeftijd toch een berg aan levenservaring en levenswijsheid hebt opgedaan en het juist zo mooi is als je dat allemaal met zelfvertrouwen in de wereld mag zetten.
Tenslotte zijn grenzen ook altijd een onderwerp. Juist in deze periode is het goed om te leren wat je grenzen zijn en hoe je ze niet overschrijdt ten koste van jezelf. En natuurlijk ook hoe je voorkomt dat anderen over jouw grenzen heen stommelen en je daarmee helemaal uitputten bijvoorbeeld.
En zoals gezegd: op maat. Dus zijn de onderwerpen die op dat moment voor jou belangrijk zijn ook onderwerp van gesprek en werken we daaraan.
Wat de laatste jaren een steeds grotere plaats in mijn coaching inneemt, is de impact van de overgang op werk en relaties. Ik vind het belangrijk dat je door kunt gaan met je werk, ook als je overgangsklachten hebt. Als je in de overgangsleeftijd bent heb je al jaren werkervaring en levenservaring. Het is bij uitstek de periode om door te groeien en al die vaardigheden in te zetten. Helaas zie je vaak dat vrouwen die in de overgang zijn door hun klachten minder gaan werken, op een lager niveau gaan werken of niet meer durven solliciteren op uitdagendere functies terwijl ze wel de capaciteiten hebben.
Dat is natuurlijk enorm frustrerend en zonde, zowel voor vrouwen in de overgang zelf als voor werkgevers die daardoor ervaren krachten kwijtraken.
Als je klachten hebt waardoor je minder goed functioneert in je werk, kijken we samen naar wat jij nodig hebt om goed te blijven functioneren én om verder te groeien.
De overgang kan ook behoorlijk impact hebben op je relaties. Soms loop je tegen onbegrip vanuit je omgeving aan. Soms ben je zelf niet zo heel communicatief doordat je verdrietig, geïrriteerd, moe, alles zat bent. Dan kan aandacht voor relaties en effectieve manieren van communiceren een waardevol onderdeel zijn van het coachingstraject.
Lieve Florence,
Ik heb veel geleerd van je coaching en veel stof tot nadenken en verwerken gekregen. Heel veel dank voor je hulp, begrip en inzichten. Je hebt me weer een stapje verder geholpen.
Ik heb 13 jaar samen met man, chocoladebruine labrador en witte poes in het zuiden van Frankrijk midden in de natuur gewoond en daar gewerkt als coach. Zowel online, via Zoom met Nederlandse vrouwen, maar ook face to face, zowel met Nederlandse vrouwen die een weekje naar Frankrijk kwamen, als met Fransen.
Inmiddels woon ik alweer een paar jaar in Nederland vlak bij de prachtige Loonse en Drunense duinen.
Ik kook graag, dat moet redelijk gezond, maar wel heel lekker zijn! Ik ben gek op lunchen op zonnige terrasjes met een glas koele rosé. Verder houd ik van lezen, uitdagend puzzels, Engelse detectives en wandelen in de natuur. Je vindt mij regelmatig tijdens wandelingen op mijn knieën om wilde bloemen of paddenstoelen te fotograferen.
Na heel lang googelen over overgangsklachten kwam ik bij Florence terecht. Florence heeft me heel goed geholpen door veel positiever over mijzelf te gaan denken en ze heeft me ook geholpen bij de paniek die echt nog niet helemaal weg is, maar waar ik wel beter mee om kan gaan. Ik merk dat ik beter in mijn vel zit.
Dank je wel Florence!
Laten we samen kijken wat jij nodig hebt.
Klik hieronder om een afspraak met mij te maken voor een gratis kennismakingsgesprek zodat we elkaar even kunnen zien en spreken, jij je vragen kunt stellen en we samen kunnen ontdekken hoe ik je kan helpen.