Achteraf gezien was ik zelf al heel jong in de overgang. Ik denk dat ik al in de pre-menopauze kwam toen ik 40 was. Alleen wist ik niet dat ik in de overgang was omdat ik nog geen lichamelijke klachten had zoals opvliegers. Ik had geen idee wat er met me aan de hand was.
Pas toen ik elke avond klokslag 10 uur een opvlieger kreeg begon ik aan de overgang te denken, maar toen was ik wel al een paar jaar verder. Op dat moment ging ik natuurlijk meteen informatie zoeken op het net over de overgang en vooral wat de overgang emotioneel met je doet. Ik vond wel wat herkenbare dingen, namelijk dat je ‘moodswings’ kon krijgen en die had ik dan ook wel, maar toch vooral veel over de lichamelijke kant. Maar heel weinig over de geestelijke kant van de overgang, zoals onrust, angst, depressieve gevoelens, alleen nog maar passief in een hoekje willen zitten, het helemaal niet meer zien zitten, enorme angst voor de toekomst.
In het begin van de overgang had ik het gevoel dat ik mijn innerlijk kompas kwijt was. Ik wist niet meer wat ik wilde, ik wilde niets meer van wat ik had, ik voelde me stuurloos, onzeker en vol onmacht. ’s Nachts sliep ik niet meer dan 4 uurtjes per nacht en de rest van de tijd was ik aan het piekeren en bang voor van alles en nog wat. Overdag wilde ik eigenlijk vooral wég, weg uit mijn eigen leven, alles moest anders, ik was nergens meer blij mee. Ik herkende mezelf niet meer, want zo was ik voor de overgang helemaal niet!
Ik kwam erachter dat lastige dingen van vroeger weer terugkwamen terwijl ik dacht dat ik ze allang verwerkt had. Dat werkte piekeren in de hand, en wakker liggen en daar werd ik zo vreselijk down en ontevreden van. Dat was waar ik eigenlijk voor weg wilde lopen en waarom ik mijn leven niet meer leuk vond.
Ten einde raad zocht ik de hulp van een coach en gelukkig vond ik een hele goede. Met haar heb ik flink wat ‘oud zeer’ opgeruimd waardoor ik langzamerhand weer beter in mijn vel begon te zitten en weer energie kreeg om dingen te gaan doen. Coaching heeft mij geholpen mezelf weer terug te vinden. Niet precies dezelfde zelf als van voor de overgang, maar ik ben blij met mijn nieuwe zelf.
De verandering die coaching bij mij teweeg had gebracht vond ik zo indrukwekkend dat ik een opleiding ben gaan volgen en mijn eigen praktijk ben gestart. Ook ben ik met honderden vrouwen gaan praten over welke klachten zij ervaren tijdens de overgang, wat dat met hun doet en wat zij te horen krijgen van huisartsen, gynaecologen, GGZ-deskundigen enzovoorts.
Ik was, en ben nog steeds trouwens, zó verontwaardigd over het feit dat er zo weinig informatie te vinden is over psychische klachten die op kunnen treden tijdens de overgang en die vrouwen compleet uit kunnen schakelen.
Over het feit dat de overgang niet erkend wordt, sterker nog: niet eens gezien wordt als mogelijke oorzaak voor angst- en paniekstoornissen, voor depressies en zelfs suïcidale gedachten bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 55 jaar.
Over het feit deze groep vrouwen vaak weggestuurd wordt met antidepressiva en kalmerings- en slaappillen en de diagnose depressie of burn-out in plaats van met de juiste diagnose en behandeling.
Die verontwaardiging, samen met mijn eigen ervaringsdeskundigheid, hebben er toe geleid dat ik nu vrouwen help die lijden onder de psychische klachten van de overgang.
Veel vrouwen krijgen te horen dat ze de overgang maar moeten uitzitten en dat er behalve antidepressiva of kalmeringspillen niets aan te doen is. Hormonen moet je vooral niet slikken, want dat is gevaarlijk en verder is de overgang een natuurlijk proces dat je maar moet laten gebeuren.
Dat vind ik verschrikkelijk. Ik weet ondertussen uit ervaring dat er wel wat aan te doen is.
Tijdens de overgang komen er vaak nare dingen uit het verleden terug, ook al dacht je ze allang verwerkt te hebben waardoor je angstig, onzeker en depressief kan worden. Een van de manieren om nú sterker te worden en je beter te voelen is dan ook die oude dingen te verwerken, zodat je er juist sterker van wordt in plaats van kwetsbaarder. Hoe lastig dat soms ook is zo midden in alle emoties die op kunnen spelen tijdens de overgang.
Een andere manier om je beter te gaan voelen is om in het hier-en-nu (niet morgen of volgende week als je je beter voelt, maar NU) bezig te zijn met praktische oefeningen waardoor je beter met overgangsklachten om kunt gaan. Manieren leren om minder te piekeren, beter te slapen, met je angsten om weten te gaan. Dingen die je langzaam maar zeker je leven weer teruggeven.
Ik geloof sterk in een praktische en pragmatische aanpak. Niet het eindeloos herkauwen van oude zaken waardoor je er alleen maar meer vast in komt te zitten, maar duidelijk krijgen wat er ooit gebeurd is, wat dat met jou gedaan heeft en hoe je er nu mee om kunt gaan waardoor je sterker wordt.
Ik heb respect voor spiritualiteit en voor niet tastbare zaken - ik weet hoe belangrijk ze kunnen zijn - maar ik vind het niet zinnig om zonder vast omschreven doel van de ene spirituele bijeenkomst of begeleiding in de andere rollen. Ik ben van het praktisch dingen doen waardoor je je vandaag en morgen sterker voelt en vanonder je dekentje met je iPad in je veilige hoekje op de bank vandaan komt en weer je leven gaat leven.
Ik coach altijd praktisch, gericht op je beter voelen, maar ook altijd vanuit meevoelen en meeleven, want ik weet wat het is. Ook ik heb uitgeput op de bank gezeten, ook ik heb angstig piekerend wakker gelegen en zag mijn hele leven in duigen vallen. Maar ik weet ook dat je er doorheen kunt komen, al is het niet van de ene dag op de andere. Ik weet dat je weer een sterke en vitale vrouw kunt worden. Ik vind mezelf en mijn leven na de overgang leuker dan daarvoor zelfs! Heerlijk, zo veel onzekerheden weg, zoveel meer zelfvertrouwen, allerlei ballast die me weinig of niets meer kan schelen, kiezen voor wat ik belangrijk en leuk vind. Dat gun ik alle overgangsters.
Omdat ik weet dat veel overgangsters in zware periodes graag thuis in hun eigen veilige en vertrouwde omgeving zijn, coach ik veel per Zoom of vergelijkbaar programma en e-mail. En uit ervaring kan ik zeggen dat dat heel goed werkt.
Je zit gewoon achter je eigen laptop of tablet aan je eigen bureau of in je eigen favoriete hoekje van de bank.
Soms is het echter ook fijn om even afstand te nemen van alle dagelijkse beslommeringen en alle mensen direct om je heen. Even alles in een ander perspectief zien om dingen op een rijtje te zetten.
Dan kun je ook bijvoorbeeld een midweek naar het zuiden van Nederland komen om een aantal dagen achter elkaar intensief bezig te zijn met jezelf. Even niet voor anderen zorgen, maar voor jouzelf.
Lieve Florence,
Ik heb veel geleerd van je coaching en veel stof tot nadenken en verwerken gekregen. Heel veel dank voor je hulp, begrip en inzichten. Je hebt me weer een stapje verder geholpen.
Ik woon al ruim 10 jaar samen met man, chocoladebruine labrador en witte poes in het zuiden van Frankrijk. Ik kook graag, en vind gezond, maar ook lekker eten erg belangrijk. Verder houd ik van lezen en wandelen met mijn hond in de prachtige Franse natuur. Je vindt mij regelmatig op mijn knieën tijdens mijn wandelingen om wilde bloemen te fotograferen. Op het moment dat ik dit schrijf bloeien de wilde orchideeën hier.
Na heel lang googelen over overgangsklachten kwam ik bij Florence terecht. Florence heeft me heel goed geholpen door veel positiever over mijzelf te gaan denken en ze heeft me ook geholpen bij de paniek die echt nog niet helemaal weg is, maar waar ik wel beter mee om kan gaan. Ik merk dat ik beter in mijn vel zit.
Dank je wel Florence!
Copyright © - 2024. Florence Gaillard Overgangscoach. All rights reserved.