28 september 2020

4 reacties

Mijn allereerste nieuwsbrief

Spannend, heel spannend vind ik het: ik heb zojuist mijn allereerste nieuwsbrief verstuurd. Ik weet niet precies waarom maar bloggen vind ik leuk, tips en ervaringen uit mijn praktijk posten in mijn Facebookgroep Wijs door de Overgang ook. Maar nieuwsbrieven... Die vond en vind ik best lastig.

Stoute schoenen

Tja, ik geef op mijn site de mogelijkheid om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief en velen van jullie hebben dat ook gedaan.

Waarschijnlijk omdat je ook echt nieuwsbrieven van mij wilde krijgen. Dan moet ik ze ook wel echt gaan versturen toch?


Dus heb ik de stoute schoenen aan getrokken en mijn allereerste nieuwsbrief verstuurd. 


Mijn blogs gingen tot nu toe vooral over allerlei klachten die je in de overgang kunt krijgen: stress, aankomen en afvallen, psychische klachten tijdens de overgang, dat soort dingen.
In deze eerste nieuwsbrief word ik veel persoonlijker.  
Daarin vertel ik over mijn eigen overgang en kun je mij wat beter leren kennen. Als je dat leuk vindt, lees dan door want hieronder plaats ik de tekst van mijn nieuwsbrief:


Lieve overgangster,

Je hebt je onlangs (of al wat langer geleden) ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. Daarna heb je niets meer van mij gehoord, want ik heb eerlijk gezegd nog nooit nieuwsbrieven gestuurd. Ik had natuurlijk wel wat van me moeten laten horen, want jij hebt je niet voor niets ingeschreven. 

Brrrr best eng, nieuwsbrieven 😉

Er waren voor mij altijd wel redenen (of uitvluchten?) om het niet te doen. Variërend van: ik heb het te druk en het is zo’n gedoe, en ik heb een hekel aan marketing (lees: ik vind het eigenlijk maar eng) tot ik besteed mijn tijd liever aan coachen. 

Maar nu is hij er dan toch, mijn allereerste nieuwsbrief!
En ik ben er best trots op, want ik vind het nog steeds behoorlijk spannend om heel persoonlijk te worden in de grote buitenwereld.

Er zijn heel veel vrouwen in de overgang

Een van de redenen om toch nieuwsbrieven te gaan sturen is dat ik veel meer overgangsters wil bereiken. Ik ben al jaren overgangscoach en heb al heel wat vrouwen gecoacht.
Maar als je 1 op 1 coacht kun je maar een beperkt aantal vrouwen bereiken en er zijn zo veel vrouwen in de overgang. Alleen in Nederland al minstens 1.8 miljoen. 
En maar liefst 80% van al die vrouwen ervaart overgangsklachten. Dat betekent dus dat van alle mensen, vrouwen én mannen, kinderen en bejaarden, die er in Nederland rond lopen, 1 op de 11 mensen een vrouw met overgangsklachten is…. Kun je je daar een voorstelling bij maken?

Mijn overgang was heftig 

Ik heb zelf een hele lastige overgang gehad met voornamelijk emotionele/psychische klachten en maar een paar lichamelijke klachten. De eerste jaren wist ik niet eens dat de dingen die gebeurden met de overgang te maken hadden omdat ik nog gewoon menstrueerde en ik dus helemaal niet aan de overgang dacht. 

Ik dacht dat ik gek werd, reuma kreeg, het aan mijn hart had, overspannen was (maar waarvan dan?) en dat dacht mijn huisarts ook.

Pas toen ik menstruaties begon over te slaan en elke avond precies 1 opvlieger kreeg ging ik denken aan de overgang en ging ik zoeken op Internet.

Zo’n 15 jaar geleden was er nog heel weinig bekend en rustte er ook nog een enorm taboe op.

Maar dat je echt het gevoel kunt hebben dat je gek wordt als je in de premenopauze komt....

Of dat je het gevoel kunt hebben dat je depressief wordt of een burn-out hebt....

Dat je niks meer leuk vindt, jezelf niet, je man niet, je baan niet, niks niet....

Dat je het gevoel kunt hebben dat je jezelf niet meer herkent, jezelf kwijt bent, dat je bang bent dat je het niet vol gaat houden, dat je je minderwaardig voelt, dat het nooit meer over zal gaan....

Dat en nog een heleboel gevoelens meer, dat wisten toen (en nu vaak ook nog) alleen die vrouwen die het zelf meemaakten, maar er haast niet over durfden te praten. En dus wisten heel veel vrouwen niet dat deze klachten bij de overgang kunnen horen.

Erkenning maar nog steeds taboe

Nu begint er gelukkig wel meer erkenning te komen. Hoewel de mentale klachten nog steeds onderbelicht zijn en vaak schandalig genoeg nog steeds worden afgedaan met ‘kom, kom mevrouwtje, het hoort er gewoon bij hoor'.
Deze klachten worden nog steeds veel te gemakkelijk foutief gelabeld als depressie of burn-out.
Helaas is het taboe zeker op de werkvloer nog groot en de kennis bij medici is nog steeds klein en vrouwen lijden er nog steeds ernstig onder overgangsklachten.

En dat vind ik verschrikkelijk! En daarom heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en ben ik aan het nieuwsbrieven schrijven gegaan.

Jouw ervaringen

Hoe ervaar jij dit? Herken je het taboe? Heb jij ook een huisarts die ‘tut-tut mevrouwtje’ doet en je klachten niet serieus neemt?

Heb je misschien te horen gekregen dat het nu eenmaal een fase is waar je door heen moet of heb je een diagnose depressie of burn-out gekregen en ben je met een ‘pammetje’ of anti-depressiva naar huis gestuurd?

Kreeg je soms te horen dat je nog niet in de overgang kon zijn omdat je nog geen 51 bent, of omdat je nog gewoon menstrueert?

Mijn ervaringen tijdens de overgang en wat ik er vervolgens mee ging doen

Toen ik eenmaal wist dat de overgang iets met mijn klachten te maken had ben ik een coachingstraject gaan doen. Ik woonde toen in Frankrijk en ben in mijn eentje een paar maanden naar Nederland gegaan.

In dat coachingstraject heb ik heel veel oude shit uit het verleden verwerkt. Dat schiep ruimte en ik werd er emotioneel en mentaal veel sterker van.
Ik was zo blij met die coaching dat ik zelf een opleiding volgde. Ik heb vroeger psychologie gestudeerd dus de interesse en de achtergrond waren er al. Ik vond mezelf langzamerhand weer terug.

Pfffff wat een opluchting!

Ik vond zelfs een veel sterkere en leukere versie van mezelf terug (vind ik dan he...).
Ik wist: ik ga vrouwen in de overgang coachen, want ik wil niet dat anderen moeten meemaken wat ik –onwetend van wat de overgang allemaal met je kan doen– meegemaakt heb.

Je hebt nog bijna de helft van je leven voor je!!! 

Ik combineer nu mijn ervaringsdeskundigheid als vrouw die een heftige overgang meegemaakt heeft met mijn kennis en ervaring als coach om vrouwen te helpen zich weer thuis te voelen in zichzelf, weer blij te zijn met zichzelf.

En in plaats van alleen maar te overleven tijdens deze heftige fase die de overgang is, weer te genieten van het leven.

Weet je, de gemiddelde vrouw is 51 als ze haar laatste menstruatie heeft. Vrouwen die nu 51 zijn worden gemiddeld ruim 85 jaar oud.

Dat betekent dat je nog 40% van je leven voor je hebt. Daar moeten liefst wel de mooiste jaren van je leven bij zitten toch?

Onderwerpen in de nieuwsbrieven

Zoals wel vaker wanneer ik praat of schrijf over de overgang kan ik wel blijven schrijven. Het is een onderwerp dat me zó aan het hart gaat. Maar terug naar de nieuwsbrieven.

Ik ben van plan ervaringsverhalen te delen zodat je kunt lezen dat je echt niet alleen bent en echt niet gek wordt, de overgang echt overgaat en het leven daarna echt heel fijn is.

Verder wil ik graag kennis en informatie delen omdat soms kleine tips al een groot verschil kunnen maken.

En tenslotte beantwoord ik graag vragen die te maken hebben met de overgang en emotioneel, psychisch, mentaal, hoe je het ook wilt noemen, niet goed in de je vel zitten.

Interessante vragen?

Stuur mij een mailtje met je vraag als je denkt dat die ook voor andere vrouwen interessant kan zijn. Dan kijk ik of ik die vraag in een volgende nieuwsbrief kan beantwoorden.

Ben je mijn geschrijf nu nog niet zat, dan kun je me hier nog wat beter leren kennen:

 • Gelukkig getrouwd met Charles, die gelukkig genoeg geduld had toen ik midden in alle overgangsperikelen zat om te blijven, hoe moeilijk ik het ook had (en dat is best een prestatie).
 • Het gevoel dat ik mezelf aan het kwijtraken was begon net na mijn 40ste en ik kwam in de menopauze op mijn 46ste, nu 10 jaar geleden.
 • Ik studeerde lang geleden psychologie en werkte op veel verschillende plekken, een verpleeghuis, een grote bank, een fabrikant van industriële branders, en als kok op een camping in Zuid-Frankrijk waar we 12,5 jaar gewoond hebben. Sinds 9 jaar werk ik als overgangscoach.
 • Ik ben gek op onze witte dove kat Belle en onze vrolijke bruine Labrador Helia.
Florence met Helia bij het meer
 • Ik wandel, lees, schrijf, eet, kook en fotografeer graag, vooral wilde bloemen en paddenstoelen.
 • Ik ben mantelzorger voor mijn moeder van bijna 86 die vorig jaar weduwe geworden is
 • Videobellen vind ik een geweldige uitvinding. Ik coach online zodat vrouwen die midden in de overgang zitten niet in de auto hoeven te stappen, een intense coach sessie hebben en weer terug moeten rijden, maar in hun eigen vertrouwde omgeving gecoacht kunnen worden.
 • Ik werk het liefst met vrouwen die echt willen werken aan zichzelf en op een goede manier door deze transitie, van de ene fase in hun leven naar de volgende, heen willen komen. Die niet alleen maar eindeloos hun verhaal willen doen, maar willen veranderen en deze verandering ook daadwerkelijk in gang willen zetten om weer blij te kunnen zijn met zichzelf.
 • afbeelding klaver bron van fyto-oestrogenen

  Mijn foto van een klaver. Dit is een bron van fyto-oestrogenen voor overgangsters

  EN WIE BEN JIJ?

  Jij bent net als ik ongetwijfeld een vrouw met veel levenservaring en levenswijsheid. Een vrouw die op zichzelf mag vertrouwen om al die ervaring en wijsheid uit te stralen en in te zetten.

  En ik wil je graag leren kennen!

  Word lid van mijn Facebookgroep Wijs door de Overgang en ontmoet mij daar.

  Boek een gratis kennismakingssessie als je overweegt of coaching iets voor jou is en je wilt weten of wij bij elkaar passen.

  Schrijf me een mailtje als je vragen hebt waarvan je denkt dat ze voor andere overgangsters ook interessant zijn.

  Ik word er erg blij van als je hieronder je reactie achterlaat.

  Hartelijke groet en tot ziens, mails of schrijfs,

  Florence


 • Prachtig Florence! Hele mooie missie! Ik zou graag jouw nieuwsbrief ontvangen om deze door te sturen naar struggelende vrouwen in mijn omgeving. Laatst nog een vriendin, kreeg bij de gynaecoloog te horen; u menstrueert nog, dus is het niet de overgang.

 • Wat herkenbaar Florence, ik ga nu zelf ook door een pittige tijd en herken zoveel van wat je schrijft, poeh.
  Jouw e-book heb ik er dan ook al vaak bijgepakt. Mooi dat je nu ook via deze weg je kennis deelt.💞

 • Ik herken bijna alles in je verhaal, dat is fijn. Ik ben nu 55 jaar. Begon met klachten rond mijn 45e jaar, huisarts denkt gelukkig mee. Heb toen tegen alle lich. klachten en enorme stemmingswisselingen femoston gekregen. Paar jaar geslikt. Toen ik 52 werd moest mijn baarmoeder verwijderd worden ,een heel groot myoom, goedaardig gezwel beperkte al een tijd mijn bewegingsvrijheid. Een andere oplossing was er niet vanwege de plaats waar het zat dus helaas baarmoeder en ook één eierstok is verwijderd. Tot daar aan toe ging alles best oké. Ik menstrueerde daarvoor nog steeds keurig iedere 28 dagen. Een half jaar na de operatie ging alles mis, ik werk in het maatschappelijk werk met een heel zware doelgroep zit nu bijna een jaar thuis, lich. klachten extreem veel pijn, emotionele klachten, angst aanvallen en meer. Dacht echt dat ik in de hel was beland, ik kende mezelf niet meer terug. Heb nog steeds goeie begeleiding ,psychotherapeut, huisarts, opnieuw hormonen, alleen oestrogeen,kliniek voor gewrichtsklachten. Ik voel me nu voor het eerst in lange tijd sinds twee weken wat beter maar vertrouw mijn lichaam en geest niet helemaal meer. Ik merk dat ik het fijn vind om dit op papier te zetten. Er is waarschijnlijk niets wat ik nog niet gelezen heb aangaande de overgang, maar blijf lezen. Wil mezelf terug, een rustiger, zachter mens als voorheen zal ik worden. 😊Krijg meer begrip voor mezelf. Emotionele, spirituele groei. De opvliegers zijn er nog, pijntjes ook nog wat maar mijn hoofd is wat kalmer dan de afgelopen jaren.
  Ik lees graag je volgende brieven, maakt dat ik mezelf minder raar voel.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Florence Wat kan ik voor je doen?
  Wil je mij wat vragen of meer weten over coaching? Stuur mij dan een berichtje en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug! Als je liever gebeld wilt worden geef dan in je bericht ook 2 tijdstippen door waarop het jou schikt en natuurlijk je telefoonnummer.
  Florence
  tja
  [caldera_form id="CF58e518b903650"]
  >