27 oktober 2020

0 reacties

Wat hebben Michelle Obama en de overgang met elkaar te maken?

We kennen Michelle Obama allemaal vooral als de voormalig First Lady van Amerika. De laatste tijd profileert ze zich echter heel duidelijk als influencer op het gebied van vrouwen en hun (geestelijke) gezondheid. Zo nam ze bijvoorbeeld ook eerder een podcast over depressie op die heel wat stof deed opwaaien. 

Michelle Obama als rolmodel

Omdat ze zo bekend is kan ze een rolmodel voor veel vrouwen zijn en kan ze ook ook veel vrouwen bereiken. Ik ben blij met haar openheid en haar nuchtere manier van praten over gevoelige onderwerpen als psychische klachten en de overgang.

Want hoe meer aandacht en acceptatie er is voor onderwerpen die samenhangen met de gezondheid van vrouwen - zowel onze lichamelijke gezondheid als onze geestelijke gezondheid - hoe beter dat voor vrouwen is.

Dus dank je wel Michelle!

Haar podcast over de overgang

Op 15 augustus nam ze samen met een van haar vriendinnen, de gynaecologe Dr. Sharon Miller een podcast op over de overgang.
En dat werd opgepikt door veel grote kranten, praatprogramma’s en bladen!
De hele podcast is hier terug te luisteren of te lezen: Michelle Obama Podcast.

Natuurlijk wel in het Engels. Voor zover ik weet is er nog geen Nederlandse vertaling, maar Nederlandstalige bladen zoals de Linda en de Libelle hebben er ook aandacht aan besteed. 

Michelle is op het moment dat ze deze podcast met haar vriendin opneemt 56 jaar, Sharon is 60 en ze zijn al meer dan 10 jaar vriendinnen. Vanaf ongeveer minuut 11 praten ze over de overgang en wow! wat goed dat ze er zo open en ongeremd over praten!
Ik licht er hier een aspect van alles wat ze bespreken uit, maar ik kan je echt aanraden de hele podcast te luisteren. 

Wat hebben Michelle Obama en de overgang met elkaar te maken?

Foto Wikimedia Commons, Gage Skidmore

Vaak ben je al in de overgang voordat je het zelf weet

Wat ik heel herkenbaar vind is als Sharon zegt dat het zo verwarrend is dat de overgang al begint voor dat je überhaupt aan de overgang denkt. Je bent ergens in de 40 en je wordt prikkelbaar, of je krijgt opvliegers, of je menstruaties worden onregelmatig. 

Klachten die niet direct aan de overgang gelinkt zijn

Nu zul jij, net als ik heus wel gaan denken aan de overgang als je menstruaties onregelmatig worden en je opvliegers krijgt. 

Maar naast opvliegers en onregelmatigere menstruaties zijn er zo veel overgangsverschijnselen die niet altijd een directe link hebben met de overgang.

Zo is overgang niet per se het eerste waar je aan denkt als je pas net in de 40 bent, bij verschijnselen als prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, het gevoel dat je compleet overbelast bent, piekeren, slapeloosheid, onrust, jezelf niet meer terug kennen en alles en iedereen zat zijn. 

De overgang in plaats van een depressie of een burn-out?

Zeker als je nog vrij jong bent en nog regelmatig menstrueert denk jijzelf misschien niet gelijk aan de overgang maar het erge is: de heren en dames medici al helemaal niet. 

En dus zie ik vaak vrouwen die nog geen 51 zijn – de gemiddelde leeftijd van de menopauze – met een scala aan niet typische overgangsklachten die door hun huisarts naar huis worden gestuurd met de opmerking dat ze nog niet in de overgang kunnen zijn omdat ze daar nog te jong voor zijn.

En ik hoor ook zo ontzettend vaak van vrouwen die de diagnose burn-out of depressie krijgen, mét daarbij veel te gemakkelijk voorgeschreven kalmerende pillen of anti depressiva. En die zijn niet heel effectief als je eigenlijk in de overgang zit (in de pre-menopauze) terwijl ze wél heel verslavend zijn en lastig om weer vanaf te komen.

Ik denk zelfs dat van mijn cliëntes zeker 1 op de 3 tot 4 vrouwen al een hele gang in het medisch circuit achter de rug heeft, met name via de huisarts naar de GGZ, psycholoog of zelfs crisisdienst. Om er na veel gedoe achter te komen dat hun klachten zoals ze zelf al dachten, overgangsklachten zijn en het etiket 'depressie' of burn-out' opgeplakt krijgen alleen maar je klachten verergert. 

Kennis is macht

Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen weten wat hen te wachten kan staan in de overgang, nog voor ze in de overgang zijn. 

En dat huisartsen, gynaecologen en andere medici weten dat er overgangsverschijnselen zijn die ons ontzettend kunnen hinderen, die ons zelfs helemaal uit kunnen schakelen, die niet behoren tot het bekende rijtje van opvliegers, vaginale droogheid en stemmingswisselingen.

Zodat er naar vrouwen in de overgang geluisterd wordt, ze serieus genomen worden en ze de juiste behandeling krijgen!

Een goede gesprekspartner voor je arts

afbeelding kennis is macht met stethoscoop

Hoe meer je van de overgang weet, hoe beter je je arts weerwoord kunt bieden als hij of zij je niet serieus neemt. Of je in jouw ogen de verkeerde diagnose aansmeert en daarmee de verkeerde behandeling. 

Als jij het gevoel hebt dat je in de overgang bent en geen burn-out hebt bijvoorbeeld, zorg dan dat je de argumenten hebt om hem of  haar dat duidelijk te maken.


Hoe staat het met jouw kennis van de overgang?

Houd mijn nieuwsbrieven in de gaten want de komende nieuwsbrieven gaan over wat de overgang nu precies is en wat bekende en vooral ook minder bekende overgangsklachten zijn. Zodat jij goed beslagen ten ijs komt als je naar je huisarts of arbo-arts gaat en hem of haar weerwoord kunnen bieden als ze je met een kluitje het riet in proberen te sturen. Het gaat tenslotte wel over jouw lijf en zelfs misschien wel over jouw geestelijke gezondheid.

PS

Laat hieronder je reactie achter op dit artikel als je wilt meepraten of je verhaal wilt delen.

Als je iemand kent die deze podcast ook interessant zal vinden stuur dan de blog door of deel hem op social media.

NB stukjes tekst zijn door mij vertaald, niet altijd helemaal letterlijk. Het gaat me om de intentie van wat er gezegd wordt niet of het grammaticaal helemaal correct vertaald is.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Florence Wat kan ik voor je doen?
Wil je mij wat vragen of meer weten over coaching? Stuur mij dan een berichtje en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje terug! Als je liever gebeld wilt worden geef dan in je bericht ook 2 tijdstippen door waarop het jou schikt en natuurlijk je telefoonnummer.
Florence
tja
[caldera_form id="CF58e518b903650"]
>